martedì 19 gennaio 2016

CZEKOLADOWO-KOKOSOWA BABKA BOUNTY (CIAMBELLA al COCCO e CIOCCOLATO)

Babka dla wielbicieli batonika Bounty! Lekko wiglotny kokosowy środek, otulony kakaowym ciastem i oblany gorzką czekoladą. Idealne odtworzenie oryginalnego batonika. 
Składniki:
(na foremkę z kominem o średnicy 26 cm)
ciasto czekoladowe:
3 jajka, 1 żółtko, 170 g cukru, 100 ml mleka , 100 g oleju, 250 g mąki, 40 g  kakao w proszku, 2  łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
na kokosowe nadzienie:
1 białko, 130 g cukru pudru, 150 g wiórków kokosowych, 10 g skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej), 50 ml  słodkiej śmietany (kremówki), szczypta soli
na polewę:
100 g gorzkiej czeklady, 50 ml mleka lub śmietany kremówki, wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj nadzienie kokosowe. Białko ubij ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Teraz mieszając łyżką dodaj wiórki kokosowe , skrobie i śmietanę. Dokładniej wymieszaj. Poczatkowo masa będzie sypka, po chwili  powinna stać się bardziej klejąca. 
2. Przygotuj ciasto czekoladowe. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski. Jajka, żółtko, szczyptę soli ubijaj z cukrem do momentu uzyskanie jasnej i puszystej masy. Zmniejsz obroty miksera do minimum i stopniowo dodawaj  mleko i olej. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo przesianą z kakao mąkę, mieszaj  delikatnie szpatułką do momentu uzyskania ciasta bez grudek.
3. Foremkę wysmaruj masłem i oprusz mąką lub grysikiem. Piekarnik nagrzej do 180°C.
4. Wylej do blaszki połowę czekoladowego ciasta, a następnie formuj dłońmi wałeczek z kokosowego ciasta i ułóż go na środku blaszki  tworząc okrąg.
5. Teraz wylej do blaszki pozostałe ciasto czekoladowe i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min.
6. Przygotuj polewę czekoladową. W rondelku lub w kąpieli wodnej zagrzej mleko, a następnie rozpuść w nim czekoladę pokrojoną na kawałeczki. Polej ciasto i poczekaj aż lekko zastygnie. Dodatkowo babkę można posypać kokosem.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...