giovedì 12 aprile 2018

KOKTAJL TRUSKAWOWO-JABŁKOWY PACHNĄCY MIĘTĄ ( Il GELO di FRAGOLE al PROFUMO di MENTA)

Znacie połącznie truskawki z jabłkiem? Idealne!
Koktajl jest bardzo świeży i nie za słodki. Polecam na ciepłe letnie dni.

Składniki (na 4 porcje):

800 g dojrzałych truskawek , 100 g soku jabłkowego, sok z ¼ cytryny,
3 łyżki jogurtu naturalnego, 40 g skrobi kukurydzianej, 2 gałązki mięty

 
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą, oczyścić i zmiksować blenderem.
2. Do rondelka wlać sok z jabłek (trochę zostawić do rozmieszania skrobii) i cytryny, dodać zmiksowane truskawki, jogurt i gałązkę mięty (w całości). Doprowadzić do wrzenia. Wyciągnąć mięte.
3. W pozostawionym soku rozmieszać skrobię kukurydziną i wlać do gotujących się truskawek. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
4.Przelać do szklanek lub pucharków i pozostawić do przestudzenia, a następnie włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny.
5.Podawać udekorowane cytryną i świeża miętą.
 
Rady:
Koktajl nie jest zbyt słodki i taki powinien być ;) Jeśli ktoś woli słodszy dodać cukier do gotujących sie truskawek.
Koktajl można przygtować również z mrożonych truskawek.

 

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...