Znacie połącznie truskawki z
jabłkiem? Idealne!
Koktajl jest bardzo świeży i nie za słodki. Polecam na ciepłe letnie dni.
Koktajl jest bardzo świeży i nie za słodki. Polecam na ciepłe letnie dni.
Składniki (na 4 porcje):
800 g dojrzałych truskawek , 100 g soku jabłkowego, sok z ¼ cytryny,
3 łyżki jogurtu naturalnego, 40 g skrobi kukurydzianej, 2 gałązki mięty
3 łyżki jogurtu naturalnego, 40 g skrobi kukurydzianej, 2 gałązki mięty
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą,
oczyścić i zmiksować blenderem.
2. Do rondelka wlać sok z jabłek (trochę zostawić do
rozmieszania skrobii) i cytryny, dodać zmiksowane truskawki, jogurt i gałązkę
mięty (w całości). Doprowadzić do wrzenia. Wyciągnąć mięte.
3. W pozostawionym soku rozmieszać skrobię
kukurydziną i wlać do gotujących się truskawek. Ciągle mieszając doprowadzić do
wrzenia.
4.Przelać do szklanek lub pucharków i pozostawić do
przestudzenia, a następnie włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny.
5.Podawać udekorowane cytryną i świeża miętą.
Rady:
Koktajl nie jest zbyt słodki i taki powinien być ;)
Jeśli ktoś woli słodszy dodać cukier do gotujących sie truskawek.
Koktajl można przygtować również z mrożonych
truskawek.
Nessun commento:
Posta un commento