Wszyscy znamy kalafior w
podobnej wersji. Spróbujcie
przygotować w ten sposób
cukinie, a nie pożałujecie. Wspaniały dodatek do obiadu.
Składniki:
ok. 600 g małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła lub 5 łyżek oliwy z oliwek,
ok. 5 łyżek bułki tartej, sól, świeży tymianek (opcjonalnie)
Ingredienti:
600 g di zucchine (meglio ancora romanesche), circa 5
cucchiai di pan grattato, timo, 1 spicchio d’aglio, sale, circa 3 cucchiai
d'olio d'oliva
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie umyć, a następnie w
całości (bez obcinania końówek) wsadzić do wrzącej posolonej wody.
Gotować przez ok.10 min. Ugotowane cukinie odcedzić i natychmiast wsadzić do
miski z bardzo zimną wodą w ten sposó zachowają adny
zielony kolor.
2.Po paru minutach wyciągnąc z wody i osuszyć i
pokroic w dość dużą kostkę. Wymieszać z
bułą tartą i tymiankiem (opcjonalnie).
3. Na patelni rozpuścić masło lub oliwę ,
dodać ząbek czosnku przekrojony na pół. Tarez dodać
cukinie i zwiększyć ogień, podpiec cukinie od czasu do czasu mieszając . Gdy
buła tarta się zezłoci doprawić do smaku
solą i natychmiast podawać.
Rady:
Czas gotowania cuknii zależy od wielkości cukinii,
najlepiej sprawdzić czy są gotowe wbijając widelec. Cukinie nie mogą być
rozgotowane, powinny być lekko twardawe.
Preparazione:
1.Lavate le zucchine e lessate intere in abbondante acqua salata per circa 10
minuti.
2.Scolate e passate sotto l’acqua fredda per
raffreddarle e bloccare la cottura.
3.Asciugatele e agliate a grandi dadini. Mischiate
con il pan grattato ed il timo.
4.Scaldate in una padella l'olio con uno spicchio
d’aglio tagliato a metà. Mettete le zucchine in padella non appena l’olio sarà
caldo. Aggiustate di sale. Lasciate cuocere a fuoco vivace per pochi minuti
finchè le zucchine non saranno ben colorite. Servite immediatamente.
Buon Appetito!
Mi piace molto! :)
RispondiEliminaSemplicemente meraviglioso <3
RispondiElimina