Sałatka z fasolki
z cytrynową nutą, pachnąca czosnkiem i miętą.Dodatek musztardy francuskiej czyni ją wyjątkową.
Podawana na zimno, to idealny dodatek do mięsa z grilla, ale i nie
tylko....wspaniałe smakuje z pieczywem, serami i wędlinami. Polecam gorąco!
Składniki:
0,5 kg fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej), 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki musztardy francuskiej (w ziarenkach), sok z połowy dużej cytryny, 3 łyżki oliwy
z oliwek, 2 łyżki posiekqnej natki pietruszki lub mięta
(ilość wg uznania), sól
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze
kawałki. Ugotować na nie zbyt miękko. Ja gotuję ją na parze w garnku
ciśnieniowym przez 5 min. (taki sposób polecam- szybki i zdrowy).
Przestudiować.
2. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy przygotować
dressing. Dodać do niego 2 ząbki czosnku ( w całości, mają tylko nadać delikatnego smaku).
3. Fasolkę posolić, dodać posiekaną pietruszki lub miętę. Wlać dressing i delikatnie
wymieszać. Schłodzić.
Nessun commento:
Posta un commento