giovedì 12 aprile 2018

DOMOWY BUDYŃ TRUSKAWKOWY (BUDINO alle FRAGOLE)

Domowy budyń jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Pyszny deserek dla dzieci i dla os
ób na diecie bezglutenowej.
 Składniki  (na 4 budynie):

300 g dojrzałych truskawek (już oczyszczonych), 500 ml mleka, 120 cukru,
70 g skrobi kukurydzianej, 1 cytryna
do dekoracji:
parę truskawek, bita śmietena
 
 
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą, oczyścić i zmiksować blenderem.
2. Do rondelka wlać mleko, dodać zmiksowane truskawki, cukier i starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka). Doprowadzić wszysko do wrzenia.
3. Do miski przesiać skrobię kukurydzianą i wlewać powoli podgrzane mleko z truskawkami. Dobrze rozmieszać, a następnie przelać z powrotem do rondelka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, całość zgęstnieje.
4. Foremki budyniowe (aluminiowe lub silikonowe) zmoczyć zimną wodą, a następnie wypełnić gorącym budyniem.
5. Schłodzić w lodówce przez ok. 3-4 godziny.
6. Wyłożyć na talerzyki, udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
 
Rada;
Bydyń łatwiej wyciągniesz z foremki, zanurzając ją na chwilkę w gorącej wodzie.
 

 

 


Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...