Ekspresowa w
przygotowaniu. Bez dodatku tłuszczu (masła, margaryny czy oleju). Polecam na
podwieczorek do kawki lub herbatki.
Składniki:
3 duże jajka, 180 g cukru, 250 ml śmietany kemówki (min. 30%
tłuszczu), 250 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
aromat według uznania i upodobań
(nasionka z laski wanilii lub olejek waniliowy, inny olejek np.migdałowy,
rumowy, cytrynowy itp, starta na tarce skórka z cytryny lub pomarańczy)
200 g cukru puder (do dekoracji)
Sposób
przygotowania:
1.Jajka ubij z cukrem do mometu uzyskania białej i
puszystej konsystencji.
2. Ciągle ubijając (na wolnych
obrotach) dodaj cieńkim strumieniem śmietanę i ulubiony aromat.
3.Następnie powoli dosypuj przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach do
momentu połączenia się składników.
4.Wylej ciasto do natłuszczonej i
wysypanej mąką (ja wysypuję grusikiem lub drobną blkątartą) foremki. Ciasto
powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki. (patrz na moje Rady).
5. Włóż ciasto do nagrzanego
piekarnika (180 °C) i piecz przez około 35-40 minut do zarumienienia i czystego
patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.
6.Przed podaniem posyp cukrem
pudrem.
Rada:
Trudno mi określić wielkość formy
ponieważ foremki babkowe mają różne kształy, może to być forma o gładkim albo
karbowanym dnie, ważne żeby była z dziurą w środku, moja forma ma średnicę ok.24- 26 cm.
Myślę, że równie dobrze można upiec
ją w keksówce.
Na małe co nieco, udany przepis:)
RispondiElimina