mercoledì 9 settembre 2015

SAŁATKA "DARY LATA " z CZERSTWYM CHLEBEM (INSALATONA con FRESELLE)


Pyszna, sałatka z chrupiącymi, świeżymi, pełnymi witamin warzywami. Idealny sposób na wykorzystanie czerswego chleba tzw. włoska panzanella.


Składniki (ilość  wg.uznania): 
czerstwy chleb, rukola, pomidorki koktajlowe, papryka żółta i czerwona, seler naciowy, zielony ogórek, marchewka, rzodkiewka, czerwona cebula, świeża bazylia, oliwa z oliwek, ocet winny (opcjonalnie), sól, pieprz


Sposób przygotowania:
1. Do nagrzanego piekarnika wsadzić kromki czerswego chleba i dobrze przypiec (chleb musi stać się bardzo twardy). Połamać chleb na kawałeczki, wsadzić do dużej miski i wymieszać z odroiną oliwy z oliwek.
2.Dokłądnie umyć wszystkie warzywa, rukolę i bazylię.
3. Warzywa dowolnie pokroić.
4. Do miski z chlebem wrzucić pokrojone warzywa (poza rukolą), doprawić solą i pieprzem, dodać ocet, parę łyżek oliwy i dokładnie wymieszać. Odstawić na  ok.10 min.
5. Przed samym podaniem do sałatki dodać rukolę i delikatnie wymieszać. Buon Appetito!

Rady:
Kromki chleba można przypiec n grillu. Będzie jeszcze smaczniejszy.
Do sałatki można dodać tyńczyka z puszki.

Ten przepis bierze udział w akcji:

Warzywa psiankowate 2015


1 commento:

  1. Kolejna wspaniała propozycja z Twojej strony. Dziękuję za Twój wkład w akcję psiankowatą :)

    RispondiElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...