giovedì 5 novembre 2015

MANDARYNKOWY KREM KATALOŃSKI (CREMA CATALANA al MANDARINO)

Crema catalana to wyborny, elegancki deser pochodzący z kuchni hiszpańskiej. Kremowy, z chrupiącą karmelową kołderką. W odróżnieniu od francuskiego' creme brulè 'gotuje się go, a nie piecze w piekarniku, dzięki czemu jest dużo łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu.



















Składniki: (na 2-3 porcje)
250 g tłustego mleka, 2 żółtka, 70 g cukru białego, 13 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej, skórka z 1 madarynki  lub inne aromaty wg uznania 
dodatkowo:
cukier trzcinowy 
Przygotowanie:
1.W rondelku doprowadzic do wrzenia mleko, a następnie wyłaczyć ogień.
2. W misce ubić trzepaczką cukier z żóltkami i bardzo drobno startą skórką z mandarynki (do momentu uzyskania puszystej konsystencji (tzw, kogel mogel). Następnie dodać przesianą skrobię  i dokładnie połączyć z ubitymi z cukrem żółtkami.
3. Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
4.Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2 min.
5. Krem przelać do miseczek lub foremek i poczekać aż lekko przestygnie.
6. Przed podaniem posypać dość obficie cukrem trzcinowym.
7. Opalać specjalnym palnikiem lub wstawić do piekarnika na najwyższą pułkę i włączyć funkcję pieczenia z góry-grill, tak aby cukier się stopił i skarmelizował tworząc łupinkę na powierzchni kremu.
8. Odczekać chwilkę, aby karmel przestygnął i podawać.



Rady:
Krem można podawać na ciepło lub schłodzić w lodówce, a następnie posypać cukrem i przypiec.
Krem można aromatyzować wg uznania np. cynamonem, wanilią, pomarańczą, cytryną itp.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...