sabato 2 luglio 2016

SAŁATKA GRECKA z ARBUZEM (INSALATA GRECA con ANGURIA)

Soczysty i słodki arbuz wspaniale kontrastuje ze słonym serem i resztą składników Idealny dodatek do dań z grilla lub jako samodzielne letnie danie.



Składniki:
150 g sear feta, 10 pomidorków  koktajolowych lub 2 duże pomidory,
1 ogórek, 1 plaster arbuza, garść czarnych oliwek,
cebulka (może być czerwona), 3 kromki chleba (bez skórki lub tostowego),
oliwa z oliwek, świeża bazylia, sól, pieprz 

Przygotowanie:
1.Ogórka i arbuza obrać ze skórki, w miarę możliwości usunąć  nasionka z arbuza i pokroić w kostkę.
2.Pomidorki przekroić na połówki lub na ćwiartki.Cebulę pokroić na cienkie piórka.
3.Ser feta pokroić w kostkę. Oliwki odcedzić z zalewy i wypłukać pod bierzaca woda (jeśli są w zaliwie z oliwy nie płukać).
4.Na patelni z odrobiną oliwy przygotować grzanki. Pokrojoić w kosteczke chleb  i  podsmażyć na złoty kolor. Ściągnąć z patelni i wystudzić na papierowym ręczniku .
5.Wszystkie składniki (oprócz grzanek) delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem,  oliwą i świeża bazylią. Przed podaniem posypać grzankami.
Buon appetito!!!
Rada:
Oryginalnym pomysłem bedzie przygotowanie mini szaszlykow ze skladnikow, ktore znajduja sie w salatce.

Kupujac ser feta zwroccie uwage, czy jest on oryginalny grecki. Jesli takiego nie znajdziecie zobaczcie czy jest on wykonany z mleka owczego jak ten oryginalny. Spotkalam sie juz z serem feta wykonanym z mleka krowiego stad tez moja rada.



                                                Uczta pod gołym niebem 2016

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...