sabato 2 luglio 2016

DESER a’la TIRAMISÙ z BRZOSKWINIAMI I CIASTECZKAMI AMARETTI (TIRAMISÙ con PESCHE ed AMARETTI)

Chociaż oryginale znane wszystkim kawowe tiramisù jest niepowtarzalne w smaku, czasami można poeksperymentować. 
Połączenie brzoskwiń i włoskich ciasteczek amaretti jest wspaniałe.
Składniki:
150 g ciasteczek amaretti, 200 g serka maskarpone, 250 ml śmietany kremówki 30-36%
50 g cukru pudru, duża puszka brzoskwiń w syropie 
Przygotowanie:
 1. Brzoskwinie odsącz z syropu (zachowaj go) i pokrój na kawałeczki.
2. Zimną śmietanę ubij na sztywną pianę.
3. W osobnej misce rozetrzyj  z cukrem pudrem serek maskarpone, a następnie dadaj ubitą śmietanę i delikatanie wymieszaj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
4. Przygotuj pucharki, w których przygotujesz deser. Ciasteczka (ok. 5 sztuk na porcje)  mocz w syropie z brzoskwiń i rozkruszając wypełnij dno każdego pucharka.
5. Następnie ułóż warstwę pokrojonych brzoskwiń i przykryj kremem. Powtórz warsty: ciasteczka, brozskwinie,  krem. Udekoruj kawałeczkami brzoskwiń i ciasteczkami amaretti ( ja do dekoracji użyłam mini ciasteczek, ale można użyć rozkruszonych większych- nie mocz ich już w syropie).
6. Tak przygotowane deserki włóż na kilka godzin do lodówki.
Buon Appetito!








































Rada:
W sezonie można użyć świeżych bardzo dojrzałych i słodkich brzoskwiń lub nektaryn (bez skórki). W tym przypadku do moczenia ciasteczek możesz użyć soku brzoskwiniowego.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...