domenica 18 ottobre 2015

SAŁATKA z KURCZAKIEM i GRZANKAMI (INSALATA di POLLO e CROSTINI di PANE)

Mieszanka sałat z cytrynowym kurczakiem, prażoną dynią i słonecznikiem,
posypana chrupiącymi grzankami.
Pomysł na pyszny obiad lub lekką kolację. 























Składniki (ilość wg uznania):
mieszanka sałata (rukola, roszponka, sałata: rzymska, lodowa, masłowa, liściowa, radicchio, młody szpinak itd.), pierś z kurczaka, kukurydza z puszki, pestki dyni, słonecznik, oliwa z oliwek, yogurt naturalny, majonez, cytryna, sól, pieprz
na grzanki:
chleb lub bułka (mogą być czerstwe)
masło lub oliwa z oliwek, czosnek

Ingredienti (quantità a piaciere):
insalata mista, petto di pollo, mais in scatola,
 semi di zucca, semi di girasole, olio d'oliva, yogurt naturale, maionese,
succo di limone, sale, pepe
per i crostini:
pane  (può essere raffermo)
burro o olio d'oliva, aglio

1. Umyć, dokładnie osuszyć i porwać na kawałeczki sałatę.
2. Na gorącej patelni uprażyć słonecznik i pesti dyni. Ściągnąć z patelni i odłożyć.  Na tej samej patelni przygotować grzanki. Rozpuścić troszkę masła lub oliwy, dodać 1 ząbek czosnku (w całości), i pokrojony w kosteczkę chleb lub bułkę. Smażyć do momentu, aż pieczywo będzie miało złoty kolor i będzie chrupiące. Ściągnąć z patelni i wystudzić na papierowym ręczniku grzanki.
3. Na tej samej patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i dodać pokrojoną na kawełeczki pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Lekko podsmażyć , a następnie dodać sok z połowy cytryny i parę plasterków cytryny. Dusić pod przykryciem, do momento, aż kurczak będzie gotowy. Wystudzić mięso i cytrynowy sos który powstał w trakcie duszenia (plasterki cytryny wyrzucić).
4. Przygotować sos. W miseczce połączyć sos cytrynowy, który powstał w trakcie duszenia kurczaka, yougurt naturalny i odrobinę majonezu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
5. Mieszankę sałat, kukurydzę i kurczaka wymieszać z odrobiną soku z cytryny, oliwą i szczyptą soli w dużej misce. Rozłożyć na talerze, polać sosem, posypać uprażonymi ziarenkami i grzankami.
Buon Appetito!
 Questa ricetta mi è stata pubblicata nella rivista di cucina ;)
                            

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...