sabato 19 marzo 2016

"GNIAZDO WIELKANOCNE" WŁOSKI CHLEB WIELKANOCNY ("NIDO" PANE PASQUALE)

Tradycyjny chleb wielkanocny w formie gniazda z jajkiem, który jest symbolem życia. Przygotowuje się go gwnie na południu Włoch . Pięknie się prezentuje, ale też wyśmmienicie smakuje. Bardzo długo zachowuje świeżość.
Składniki:
500 g mąki, 50 g smalcu, 3 jajka, 25 g świeżych drożdży,
¼ szki ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 5 g soli,
szczypta pieprzu (opcjonalnie) 
 dodatkowo:
1 jajko do dekoracji

Sposób przygotowania:
1.Wykonać zaczyn. W ¼ szklance ciepłej wody rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Do mąki z mąka dodać sól, rozczyn, jajka i smalec (w temp.pokojowej). Wyrabiać przez ok. 10-15 minut.Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. 
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę. 
3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat lekko obsypany mąką. Odłożyć troszkę ciasta (będzie potrzebne do przymocowania jajka). Pozostałe ciasto delikatnie wyrobić i  uformować okrągły bochenek.
4. Dużą blaszkę (najlepiej kwadratową, oryginalną z pieca) posmarować olejem lub wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na niej  uformowany wcześniej chlebek, zrobić wgłebienie na środku (można wsadzić szklankę) i pozostawić do wyrastania na ok. 2 godziny. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość (w piecu już mało rośnie).
5. Do wyrośniętego ciasta w środkowe wgłebienie włożyć jajko (dobrze umyte, surowe).  Przymocować je do chleba za pomocą wałeczków (z odłożonego wcześniej ciasta) tworząć na jajku krzyżyk.5
6.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 1 godz.
Buon appetito!!!


Rady:
Z tej porcji można wykonać dwa 2 mniejsze chlebki, w tym przypadku potrzebne wam będą dodatkowo dwa surowe jajka nie jedno.

Po paru dniach gdy chleb nie jest juz świeży Włosi moczą go w odrobinie wody, a następnie obkładają sałatka z pomidorów, bazylii i oliwy. Pycha!

wielkanoc, wielkanoc we włoszech, tradycje włoskie, chleb wielkanocny, chleb z jajkiem, gniazdo wielkanocne

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...