domenica 6 settembre 2015

SALATKA RYŻOWA z TUŃCZYKIEM i WARZYWAMI KONSERWOWYMI (INSALATA di RISO con TONNO e SOTTACETI)

Bardzo popularny Włoski posiłek gdy doskwierają upały tzw. riso freddo, czyli ryż na zimno. Szybki w przygotowaniu, lekki i sycący. Polecam, nie tylko na upały;)...idealna sałatka na imprezę.














Składniki:
200 g ryżu, 100 g tuńczyka z puszki, garść czarnych i zielonych oliwek (bez pestek), warzywa konserwowe (papryka, ogórki, marchewka, pieczarki, cebulki, karczochy itp.), 1 łyżka natki z pietruszki, sól, pieprz, 5 łyżek oliwy z oliwek lub 3 łyżki majonezu






















Sposób wykonania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Dodać pokrojone warzywa, natkę pietuszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać z oliwą. Schłodzić w lodówce i podawać.

Rada:
Zamiast oliwy można użyć majonezu.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...