mercoledì 18 maggio 2016

BRUSCHETTA z TUŃCZYKIEM, OGÓRKIEM i SAŁATĄ (BRUSCHETTA con TONNO, CETRIOLO ed INSALATINA)

Bruschetta, czyli włoskie grzanki są sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba i goszczą na stołach bardzo często pod różnymi postaciami.
Oto jedna z moich propozycji!




 Składniki:
pieczywo  (najlepiej żytnie lub razowe, może być czerstwe),
100 g tuńczyka z puszki ( najlepiej w oliwie z oliwek),ł zielonego dużego ogórka,
ł małej cebulki, ł marchewki, oliwa z oliwek, drobna sól morska

 Sposób przygotowania:
1.Przygotować grzanki. Chleb pokroić na kromki i wsadzić do nagrzanek piekrnika na kilkanaście minut (można włączyć funkcje grilla).
2.Sałatę umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać ja w misce z odrobiną soli i oliwy z oliwek. Ogórki pokroić w cieńkie plasterki (według uznania ze skórka lub bez). Marchewkę pokroić julienne. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka.

3.Na goracych grzankach ułożyplasterki ogórka, a następnie kawałeczki tuńczyka i sałatę. Udekorować marchewką i cebulką.Buon Appetito! 

Rada: Chleb można opiec  na grillu lub w tosterze.

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...