lunedì 7 settembre 2015

SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE)

Kolejna klasyczna Włoska przekąska. Pyszne malutkie pizze z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Idealne na imprezy, ale i nie tylko! Dzieci za nimi przepadają!






















Składniki (na ok. 30 sztuk):
500 g mąki, 100 ml letniego mleka, ok.200 ml letniej wody, 25 g  świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli
1 l oleju (do smażenia)
dodatkowo:
ok.300 ml sosu pomidorowo, oliwa z oliwek, ok.200 g mozzarelli, świeża bazylia, sól

Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego garnka wlać passatę, trochę oliwy do smaku, doprawić solą i bazylią Następnie gotować, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
2.W dużej misce przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru,  letnie mleko i 2 łyżki mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
3.Do miski z podrośniętym rozczynem dodać przesianą mąkę, sól i letnią wodę, dolewać ją stopniowo wyrabiając ciasto. Ciasto dokłądnie wyrobić przez min 10 min., powinno być elastyczne i bardzo  miękkie, może lekko kleić się do rąk.
Przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, delikatnie rozwałkować na opruszonej mąką stolnicy (na grubość ok. 0,5 cm). Wykrawać szklanką krążki.
Tak przygotowane pizzette układać w odstępach i pozostawić przez kolejne 10-15  min. do podrośnięcia.
5.Rozgrzać olej. Pizze smażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron . Wyławiać z oleju i układać na papierowym ręczniku, żeby obciekły z tłuszczu.
6.Gorące pizzette rozłożyc na talerzu, każdą z nich posmarować dość obficie gorącym sosem pomidorowym (jeśli napęczniały, przycisnąć wierzch łyżka i posmarować sosem), posypać potartą lub pokrojoną w kosteczkę mozzarella i udekorować świeżą bazylią.
Buon Appetito!




















Rada:
Pizzette można usmażyć wcześniej, na chwilę przed podaniem poukładać na blaszce posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarella i podgrzać w nagrzanym wcześniej piekarniku. Będą smakowały jak świeżo zrobione. 

Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...