Kolejna klasyczna Włoska
przekąska. Pyszne malutkie pizze z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią.
Idealne na imprezy, ale i nie tylko! Dzieci za nimi przepadają!
Składniki (na ok. 30
sztuk):
500 g mąki, 100 ml letniego mleka, ok.200 ml letniej wody, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli
1 l oleju (do smażenia)
dodatkowo:
ok.300 ml sosu pomidorowo, oliwa z oliwek, ok.200 g mozzarelli, świeża bazylia, sól
Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos
pomidorowy. Do wysokiego garnka wlać passatę, trochę oliwy do smaku, doprawić
solą i bazylią Następnie gotować, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż
passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
2.W dużej misce
przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, letnie mleko i 2 łyżki mąki. Połączyć ze sobą
składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min. w ciepłe
miejsce.
3.Do miski z podrośniętym
rozczynem dodać przesianą mąkę, sól i letnią wodę, dolewać ją stopniowo
wyrabiając ciasto. Ciasto dokłądnie wyrobić przez min 10 min., powinno być
elastyczne i bardzo miękkie, może lekko
kleić się do rąk.
Przykryć ściereczką i
pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją
objętość).
4.Wyrośnięte ciasto
podzielić na 2 części, delikatnie rozwałkować na opruszonej mąką stolnicy (na
grubość ok. 0,5 cm). Wykrawać szklanką krążki.
Tak przygotowane pizzette układać w odstępach i pozostawić przez kolejne 10-15 min. do podrośnięcia.
5.Rozgrzać olej. Pizze
smażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron . Wyławiać z oleju i układać na
papierowym ręczniku, żeby obciekły z tłuszczu.
6.Gorące pizzette rozłożyc
na talerzu, każdą z nich posmarować dość obficie gorącym sosem pomidorowym
(jeśli napęczniały, przycisnąć wierzch łyżka i posmarować sosem), posypać
potartą lub pokrojoną w kosteczkę mozzarella i udekorować świeżą bazylią.
Buon Appetito!
Rada:
Pizzette można usmażyć
wcześniej, na chwilę przed podaniem poukładać na blaszce posmarować sosem
pomidorowym, posypać mozzarella i podgrzać w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Będą smakowały jak świeżo zrobione.
Nessun commento:
Posta un commento