mercoledì 13 aprile 2016

QUICHE z GROSZKIEM, CUKINIĄ i BOCZKIEM (QUICHE con PISELLI, ZUCCHINE e PANCETTA)

Kisz to wspaniałe wytrawne ciasto. Idealne jako przekąska lub kompletne danie. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. 

Składniki:
na ciasto brisée:
200 g mąki, 130 g masła, szczypta soli, woda 
na farsz:
1 mała cukinia, 150 g groszku (świeżego lub mrożonego), 100 g ricotty lub serka kanapkowego typu Philadelfia, 50 ml słodkiej śmietany 35%, 50 g lekko wędzonego boczku, 2 małe jajka, 1 malutka szalotka lub cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz 
dodatkowo:
sucha fasola, cieciorka soja itp. (potzrebna w trakcie pieczenia), bułka tarta

Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i  kawałeczki masła, siekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (w razie potrzeba dodaj odrobinę wody). Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia. Okrogłą formę o średnicy ok. 28 cm wyściel papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem.
2. Przykryj rozwalkowane ciasto papierem do pieczenia i wysyp fasolą. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 min.
3. W między czasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż cukinię pokrojoną w słupki (ok. 5 min.). Ściągnij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
4. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną drobno szalotkę, po 1 minucie dodaj pokrojony boczek i poczekać aż lekko się zrumieni.
5. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj groszek.
6. Przygotuj masę serowo­-jajeczną. W misce połącz jajka, ser, śmietankę, dopraw pieprze i odrobiną soli.
7. Do tak przygotowanej masy dodaj ugotowany groszek i połowę podsmażonego boczku.
8. Wyciągnij z pieca podpieczone ciasto, ściągnij papier z fasolą. Ciasto posyp bułką tartą.
9. Teraz wylej masę jajeczną z groszkiem.
10.Posyp resztą boczku i poukładaj podsmażoną cukinię.
11. Dokończe pieczenie przez kolejne 20 min. w 180 stopniach C. Poczekaj aż lekko przestygnie i podawaj.


Rady:
Fasola w trakcie 1 fazy pieczenia  ciasta służy temu, aby nasz spód się nie podnosił w trakcie pieczenia i jednolicie sie upiekł.










 Questa ricetta mi è stata pubblicata nella rivista di cucina ;)
 



Nessun commento:

Posta un commento

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...